Blog.bg - безплатен блог хостинг и блог портал

Blog.bg – Помощна информация



Регистрация
Попълнете името и фамилията си на кирилица.

Въведете валиден email адрес. На него ще получите писмо за потвърждение на регистрацията.

Въведете потребителско име. Потребителското име трябва да е между 3 и 20 символа и да съдържа само латински букви и цифри. Потребителското ви име ще бъде и името на поддомейна на вашия блог. Например, ако въведете потребителско име ivan, то вашият блог ще се намира на адрес https://ivan.blog.bg.

Въведете парола за вашия блог. Паролата трябва да съдържа повече от 4 символа.

Изберете категория за вашия блог. Ако се колебаете, изберете "Други", след това ще можете да промените категорията му.

Въведете заглавие за вашия блог, примерно "Блогът на Иван" или оставете това поле празно. Ще можете да го попълните по-късно.

Въведете описание на вашия блог.

Прочетете споразумението за ползване на Blog.bg и, ако сте съгласни с условията, изброени в него, сложете отметка на съответната позиция.

Натиснете "Продължи"

Ако сте направили грешки при въвеждането на данните то имената на сгрешените полета ще се изпишат в червено, а под формата ще видите повече информация за възникналата грешка.

Ако всичко е наред ще видите съобщение за успешна регистрация. Проверете дадения от вас email за писмо от Blog.bg. Отворете писмото и кликнете на линка за активиране, за да заработи вашият акаунт.

Публикуване
След като сте влезли в системата с Вашето име и парола, изберете от менюто вляво "Нов постинг".

Ако постингът е на тема, различна от основната категория на Вашия блог, от падащото меню с категории можете да изберете категория на конкретния постинг. По подразбиране тя съвпада с основната категория на блога.

Въведете заглавие на постинга. Заглавия на латиница не се допускат на главната страница на blog.bg.

Напишете текста на постинга в полето отдолу. Използвайте различните възможности за форматиране на текста от менюто отгоре.

Натиснете "Преглед". Ще видите как ще изглежда текстът, публикуван във Вашия блог. Ако всичко е наред, натиснете "Публикувай". В противен случай кликнете "Редактирай" и извършете необходимите промени.

Можете и директно да публикувате постинга, без да видите как ще изглежда, чрез избор на "Публикувай".

Ако не желаете да бъдете уведомявани при публикуване на коментари относно този постинг, махнете тикчето пред "E-mail при нов коментар".

Настройки
- Настройки на блога

Можете да промените заглавието, описанието и категорията на Вашия блог.

- Настройки на акаунта

Изберете дължината на вашата сесия. Тя показва след колко време неактивност ще трябва да се логнете отново с вашето име и парола.

Можете да изберете събитията, при които да получавате email от Blog.bg

- Изглед

Изберете по колко постинга на страница да се показват във Вашия блог.

Изберете каква част от всеки постинг да се вижда на главната страница на Вашия блог.

Изберете къде (отляво, отдясно) и дали изобщо да се показват изброените блокове като блогрол, календар, класации, категори...

- Коментари

Разрешете/Забранете публикуването на коментари от всички потребители или разрешето публикуването на коментари само от регистрирани потребители на Blog.bg

Изберете дали коментарите да се появяват директно в блога или първо да изчакват да ги одобрите.

Темплейти
Можете да промените цялостния изглед на вашия блог като му изберете различен темплейт. Това става чрез кликване на бутона "Избери" точно под желания темплейт.

За да видите как изглежда блога ви с новия темплейт преди да сте го сложили реално натиснете бутона "Преглед".Така ще можете да разглеждате блога си с новия темплейт, докато останалите потребители виждат стария такъв.

Някои темплейти поддържат по няколко цветови схеми. Избора на цветова схема става чрез падащото меню "Вариант".

Можете да настройвате и цветовете на отделните кутии, но избора е ограничен от избрания темплейт.

Профил
Можете да промените личните си данни. Не забравяйте да натиснете "Запази" след нанасянето на необходимите промени.

За да смените паролата си, въведете текущата си парола, след това въведете два пъти новата парола и натиснете "Промени".

Можете да качите снимка от вашия компютър, която ще се вижда от посетителите във Вашия профил.

Любими Блогове
„Любими Блогове” ви дава възможност да виждате на едно място събрани последните публикации в избрани от вас блогове в Blog.bg.

За да добавите даден блог към списъка с избраните блогове просто го посетете и кликнете на линка „Добави в Любими Блогове”. Веднага след това публикациите от този блог ще се включат в „Любими Блогове”.

За да махнете някой от избраните блогове, влезте в мениджъра на „Любими Блогове” (от линка в заглавната част на страницата „Любими Блогове”) и кликнете линка „Изключи” до адреса на съответния блог в списъка.

Ако желаете да видите колко души са добавили вашия блог към избраните си блогове, можете да направите това от страница Статистика.

Лични съобщения
Вашите лични съобщения са организирани по разговори с всеки отделен потребител. Когато изпратите за първи път съобщение на някого, вие започвате разговор с него. Оттук нататък всички съобщения между вас и въпросния потребител ще бъдат съхранявани в този разговор.

Можете да започнете и нов разговор със същия потребител, ако поставите съответната отметка при пускане на съобщение.

За да видите вашите разговори влезте в "Лични съобщения".

За да видите съобщенията в даден разговор, кликнете върху името на разговора. За да отговорите на дадено съобщение, натиснете "Отговор". Директно под съобщението ще се появи поле за въвеждане на заглавие и текст на Вашия отговор.

Можете да изтривате както отделни съобщения, така и цели разговори.

Модерация
Панел модерация се използва за модериране на коментарите във Вашия блог.

В него няма да има нищо, освен ако не сте избрали да модерирате коментарите в блога си.

Мои коментари
Тук можете да видите, редактирате или изтриете коментари, които сте правили в блогове в Blog.bg.

В този панел можете и да променяте email абонамента ви за теми, в които сте коментирали.

Блогрол
Блогролът е списък с любимите ви линкове. Той се показва като отделен блог точно под календара на Вашия блог.

За да добавите линк към блогорола, напишете или копирайте адреса на линка, като не забравяте https:// в началото. Напишете описание за вашия линк и кликнете "Добави" за да го добавите.

Можете по всяко време да редактирате или изтриете линк от Вашия блогрол.

За да промените подредбата на линковете в блогрола, ползвайте вертикалните стрелки точно пред номера на линка.

Статистика
Тук можете да видите основни статистики за Вашия блог, както и за всеки отделен постинг в него.

Класации
Класациите в Blog.bg са три: за най-четени, за най-популярни и за най-активни блогове/блогери. Тези класации са месечни и годишни.

В класацията за най-четени блогове подреждането е по броя прочитания на съответния блог.

В класацията за най-популярни блогове класирането става според броя на гласовете за съответния блог.

В класацията за най-активни блогове са блоговете с най-много публикации.

В месечните класации, които се показват на главната страница на Blog.bg всичко се отнася за текущия календарен месец.

Търсене
Търсенето работи на разпространения принцип на ключовите думи.Можете да ограничите вашето търсене по време - след или преди определена дата или в определен времеви итервал. Можете също така да видите резултати само от даден автор/блог или само от блогове в дадена категория.

RSS
Всеки блог в Blog.bg има собствен RSS канал, който можете да синдикирате във вашия десктоп RSS агрегатор(четец), както и в онлайн агретори.

Ако желаете можете да синдикирате най-новото от всички блогове в Blog.bg, можете да го направите чрез RSS канала на главната страница за избрани постинги. За да получавате най-новите постинги само от определени категории, ползвайте RSS каналите на отделните категории. Синдикирането на "Всички постинги" вместо "Избрани постинги" не се препоръчва, но е оставено като опция.

Други
На адрес blogbg.blog.bg се намира официалния блог на Blog.bg. В него можете да намерите последните новини за портала, пояснения на условията за ползване и друга полезна информация.

Ако имате проблем, чието решение ви затруднява, и не сте открили отговора му на тази страница пишете на blog@investor.bg

За бъгове и проблеми във функционалността сигнализирайте на blog@investor.bg

За контакти
-> blog@investor.bg